Ankeren als vaardigheid

Ankeren, één van de meest gebruikte vaardigheden in NLP

Wat is Ankeren nu eigenlijk?
Een Anker is alles wat je in een stemming brengt.

Ankeren is gebaseerd op de klassieke conditionering, waarbij een interne reactie wordt geassocieerd aan een externe stimulus. De ontdekker van de klassieke conditionering was Nobelprijswinnaar Ivan Pavlov.

Pavlov

Pavlov

Ivan Pavlov deed onderzoek naar spijsvertering en speekselproductie bij honden en ontdekte dat honden al speeksel gingen produceren nog voordat zij voedsel hadden ontvangen. Hij ontdekte dat als hij het geluid van een metronoom en/of een bel liet horen 5 seconden voor het voeren, de honden al begonnen te kwijlen. Dit wordt ook wel ‘Pavlovreactie’ genoemd.

Zoals gezegd is een Anker alles wat je in stemming brengt. 

In NLP koppelen we Ankers doelbewust aan bepaalde subjectieve ervaringen om diezelfde innerlijke ervaring op een later tijdstip op te kunnen oproepen. De vraag is natuurlijk wat maakt dat je dat zou willen?

Stel, je staat aan de vooravond van een belangrijke sportwedstrijd en je voelt je dusdanig nerveus dat deze spanning je niet helpt.
Met behulp van deze techniek kun je bijvoorbeeld ‘rust’ oproepen en bij jezelf ver-Ankeren. Op het moment dat je gaat beginnen met de wedstrijd kun je dit Anker activeren.

Je kunt dus alles wat jij op een bepaald moment nodig hebt oproepen, Ankeren en wanneer jij het nodig hebt activeren.

Wij gebruiken heel veel Ankers in ons leven en Ankers komen voor in al onze zintuiglijke systemen. Die mooie foto van die ene geweldige vakantie die je hebt gehad. Je hoeft maar even naar die foto te kijken en je bent weer helemaal in die stemming. De geur van versgebakken brood, een bepaald liedje dat je op de radio hoort, of die ene stoel in huis – jou stoel, want die zit zo lekker.

We staan nu aan de vooravond van de feestdagen en de kerstspullen liggen al weken lang in de etalages en de schappen van de winkels. Dit zijn allemaal Ankers die jou in een stemming brengen, zodat je nog meer zin gaat krijgen in de feestdagen  en deze samen met je gezin/familie en vrienden door wilt brengen.

Wil je ook deze mooie NLP techniek ‘Ankeren’ leren inzetten voor jezelf of bij anderen?
Doe dan mee met onze NLP Practitioner Opleiding of als je geen lange opleiding wilt, en wel de praktische NLP basis, met onze NLP 4-daagse Cursus.