Geluk in een nieuw jaar!

 

Het geluk

‘Een gelukkig nieuwjaar’ is een veel gehoorde wens van de afgelopen periode en hoe doe je dat dan, gelukkig zijn in een heel nieuw jaar. Wikipedia omschrijft dat geluk ‘tevreden’ zijn is met de levensomstandigheden en dat er positieve emoties zijn zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Ook wordt het tegenovergestelde benoemd, ongelukkig zijn. Dan heb je een ontevreden gevoel wat gepaard gaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.

Dus niet alles wat in je leven gebeurt is blijkbaar geluk want anders zou je het niet wensen of er meer van willen ervaren. Hoe gelukkig zijn wij eigenlijk en is geluk maakbaar. Is geluk iets wat je overkomt, is het genetisch bepaald of ben je afhankelijk van de ander om je gelukkig te voelen?

Allereerst is geluk nogal subjectief en misschien wel wat vooringenomen, want hoe ik geluk ervaar, zegt nauwelijks iets over hoe iemand anders dat ervaart. Er zijn mensen die worden gelukkig van reizen en andere juist van thuis zijn en er zijn ook mensen die worden gelukkig van knuffelen en andere zien dat echt niet zitten. Sommige mensen worden gelukkig van lezen, anderen weer van iets maken of iets doen.

De betekenis van geluk

Kan het dan zijn dat de betekenis van geluk voor ieder mens heel persoonlijk is en dat de voorwaarden waarbinnen het gevoel van geluk ontstaat daardoor maakbaar zijn. Kun je gelukkig zijn regisseren en op afroep bestellen? Vraag het eens aan psycholoog “Dan Gilbert” van Stanford University die ooit een inspirerend boek schreef over geluk: “Stumbling on Happiness” en daarin levendig beargumenteert dat levensgeluk iets is wat we zelf maken. Of lees het boek “GELUK” van “Leo Bormans” die maar liefst 100 experts heeft gevraagd hun visie en werk op het gebied van geluk samen te vatten in één boek. Zijn boek beschrijft de vijf basisprincipes van geluk en veertien essentiële richtlijnen om te volgen. Ook is het boekje van geluksprofessor Patrick van Hees met de intrigerende naam D.O.M. (Letters staan voor drie richtlijnen; (Doelen, Oplaadpunten en Mensen) een behoorlijke kans op een heel gelukkig nieuwjaar. Als uitsmijter kun je het vragen aan gelukpsycholoog “Sonja Lyubomirsky”, zij schreef het boek ‘De maakbaarheid van het geluk’. Volgens haar wordt bijna de helft van je geluk bepaald door het systeem waaruit je voortkomt. Vijf procent van je levensgeluk wordt bepaald door het hebben van voldoende geld en middelen en het restant (45%) is het maakbare deel van geluk, zo ontdekte de psychologe in haar onderzoek.

De principes van geluk

Het zal je mogelijk niet verbazen dat de bovenstaande greep uit geluksprofessoren, psychologen en wetenschappelijke schrijvers een aantal gemeenschappelijke principes en factoren delen over het realiseren van het zo belangrijke geluksgevoel. Wat zijn de belangrijkste factoren uit hun wijsheden om gelukkig te worden of om gelukkig te blijven.

Factor 1:

DOELEN HEBBEN! Mensen die doelen hebben zijn aanmerkelijk gelukkiger dan mensen die geen idee hebben waar ze naar toe willen. Het idee dat er ergens iets in de agenda staat en belangrijk is geeft mensen richting. Ze hebben het gevoel ergens naar toe te werken, ergens aan te bouwen. Wat daarbij helpt is het hebben van positieve gedachten over het bereiken van doelen en richting geven aan wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt bereiken. Het idee hebben dat het wel gaat lukken zorgt er voor dat mensen gemotiveerd zijn om er energie in te steken.

Factor 2:

DANKBAAR ZIJN voor wat je hebt, dit leidt tot een dagelijks geluksgevoel. Afgunst en jaloezie wordt wel gezien als vijand nummer één van geluk. Mensen die zich voortdurend vergelijken met anderen (succesvoller, rijker zijn, nog mooier, meer hebben van, talentvoller zijn, enzovoort) hebben gevoelens die weinig met geluk te maken hebben. Concentreer je op wat je hebt in plaats op wat anderen hebben.

Factor 3:

SOCIALE CONTACTEN. Mensen zijn sociale wezens. We zijn gelukkiger als we verbonden zijn met anderen en ons betrokken voelen. Samen lachen, samen huilen. Meer verbinding maken van mens tot mens is het beste voornemen dat we kunnen maken. Zo blijken neerslachtige of depressieve mensen de neiging te hebben om zich af te keren van anderen, sociaal afstandelijk te worden en daardoor soms zelfs geïsoleerd raken. Een cirkel die mensen heel ongelukkig laat voelen. Het is dus van belang om duurzame stabiele sociale relaties op te bouwen, te onderhouden en te ontwikkelen. Een ander helpen of geholpen worden geeft een goed gevoel en maakt mensen gelukkiger.

Verder worden er nog wat thema’s benoemd die betrekking hebben op je brein en je taalgebruik en welke rol die spelen in het realiseren van gevoelens als geluk. Zo kun je je brein leren om meer gelukkige gedachten te construeren, noem het mental fitness en dat wordt weer gestimuleerd door te bewegen. Hoe meer een mens beweegt, hoe gelukkiger hij of zijn zich voelt.

Manieren van geluk

Wil ik me morgen fit, gezond en gelukkig voelen, dan heb ik daar vandaag iets voor te doen. Zo kan ik beginnen om één doel te stellen voor elke dag, één doel voor een week, één doel voor een maand en één jaarlijks doel wat ik wil bereiken. Wil ik bijvoorbeeld de relatie met mijn partner verbeteren omdat dat mij gelukkiger maakt, dan heb ik daar wel iets aan te doen. Wil ik een andere baan of een andere functie omdat ik mij uitgeblust en ongelukkig voel en elke dag gedemotiveerd naar mijn werk ga, dan heb ik iets te doen wat ervoor zorgt dat mijn werk mijn hobby wordt of is het andersom?

Genoeg te doen dus!

Morgen maar eens beginnen om iedere dag stil te staan bij wat je hebt. Bij het avondeten het er samen eens over hebben. En misschien wel (samen) lekker wandelen om na het eten te bespreken wat voor moois je is overkomen, wat goed is gegaan en wat je is gelukt in relatie tot de doelen die je hebt gesteld. Stel je eens voor dat je dat doet, elke dag, elke week en elke maand, misschien dat je dan kunt zeggen…. Het wordt een heel gelukkig nieuw jaar.