Psychische en psychosomatische klachten

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar.
Heb je last van een lichamelijke ziekte of pijn die mogelijk door psychische factoren wordt versterkt, dan spreken we over psychosomatische klachten. Psychosomatische klachten kunnen iemands leven enorm ontregelen. Het kan zijn dat er door een huisarts of een speciallist een diagnose is gesteld en ook een behandeling is gestart of eventueel medicatie is voorgeschreven. Het kan ook zijn dat de lichamelijke klachten niet goed te verklaren zijn: bij medisch onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden die de klachten goed verklaart. Hieronder kunnen diverse onverklaarbare (hoofd)pijnklachten, maag- en darmklachten, vermoeidheid of neurologische klachten vallen.

Psychosomatische (lichamelijke) klachten
Stel je hebt last van psychosomatische (lichamelijke) klachten waarvoor je al een diagnose hebt van de huisarts of specialist, dan is het heel goed mogelijk dat je onvoldoende baat hebt bij de geboden behandeling en/of medicatie. Denk hierbij o.a. aan stress, angst, hyperventilatie, fibromyalgie, nek- en rugpijnen, vermoeidheid en spanningsklachten in je spieren en gewrichten. Dan kan psycho- en/of hypnotherapie een effectieve manier zijn om de klachten te behandelen.

Therapie bij psychosomatische (lichamelijke) klachten?
Bij psychosomatische klachten kunnen (onbewuste) situaties of gebeurtenissen een belangrijke en sturende rol spelen. Voorbeelden zijn hoge werkdruk, opgekropte emoties, onopgeloste ruzies, familie- en gezinsproblemen en een onverwerkt verlies van een dierbare. Elke onderdrukte emotie of stressfactor geeft een lichamelijke reactie. Via psycho- en hypnotherapie kun jij in contact komen met de bewuste en onbewuste oorzaken die invloed uitoefenen op je mentale en lichamelijke gezondheid. Vaak kan het al enorm helpen als je bewust wordt wat de oorzaak is van je klachten. Met de juiste aanpak kunnen we onderzoeken hoe de oorzaak behandelbaar is. Bij lichamelijke klachten heeft het reduceren van stress, negatieve emoties en spanningen vaak een positieve invloed op de klachtbeleving.

Meer weten over de aanpak en resultaten?
Indien je vragen hebt en meer wilt weten of je klachten behandelbaar en oplosbaar zijn, maak dan een afspraak voor een gratis intake / vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 0299-743481 of vul hier on-line je vraag in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.