AD(H)D klachten en gedragsproblemen

Wat zijn gedragsproblemen?
Iedereen vertoont wel eens lastig of tegendraads gedrag. Gelukkig wil dat nog niet zeggen dat iemand dan probleemgedrag vertoont. We spreken van gedragsproblemen als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig, driftig, ongehoorzaam of pestgedrag. Het kan ook zijn dat iemand moeite heeft om van een ongezonde gewoonte af te komen zoals roken, drinken en eten. Als tegen een dergelijke gewoonte geen weerstand geboden kan worden noemen we dit ook wel een verslaving.

Help! Ik ervaar een gedragsstoornis
Spreken we over een gedragsstoornis, dan is dat iets anders dan een gedragsprobleem. Een gedragsstoornis is meestal aangeboren, het komt voort uit een aandoening of er is sprake van stereotiep aanhoudend gedrag dat last veroorzaakt voor de persoon zelf en zijn directe, sociale- en werkomgeving. Voorbeelden hiervan zijn: autisme, ADHD of een stoornis die opvallend verhit, excentriek, emotioneel, impulsief, angstig of vermijdend gedrag laat zien. Een gedragsstoornis komt voor bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Iemand met een gedragsstoornis ondervindt vaak grote gevolgen in het dagelijks leven. 

Help! Ik ervaar een gedragsprobleem
Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door externe omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn o.a. een onstabiele opvoeding, pesten, ziekte, spanningen of ergens van uitgesloten worden. Ook kan een ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of misbruik een belangrijke oorzaak zijn.

Therapie bij gedragsproblemen en -stoornissen
Door de vaak onzekere, negatieve en soms opstandige houding wordt het moeilijk om taken op het werk, thuis of tijdens een studie op een efficiƫnte en plezierige manier uit te voeren en af te maken. Dit is waarneembaar omdat iemand bijv. moeite heeft met zich concentreren, opdrachten uitvoeren, verplichtingen nakomen en autoriteit te accepteren. Ook kan iemand met een gedragsproblematiek gevoeliger zijn voor verslaving aan bijv. roken, eten, alcohol, drugs of gokken.

In veel gevallen zijn gedragsproblemen goed te behandelen. Zo is hypnotherapie een zeer adequate manier om mensen met een rook-, alcohol- en/of eetprobleem te helpen. Ook kan het zijn dat je als adolescent of als volwassene al je hele leven last hebt van ADHD en/of ADD-kenmerken zonder dat je je er bewust van bent. Je hebt immers nooit een diagnose of een test gehad en druk doen, afdwalen, dingen vergeten of dromerig zijn hoorde nu eenmaal bij je leven. Mensen bij wie medisch is vastgesteld dat ze last hebben van een gedragsstoornis zoals ADHD of ADD krijgen normaliter een behandeling van medicatie, psychotherapie en/of gedragstherapie aangeboden.

Het kan zijn dat je naast medicatie een andere manier wilt ervaren om rustig in je hoofd te worden, je meer te kunnen concentreren en dat wat je voorneemt ook af te maken. Bij lastige gewoontes, nare verslavingen en stoornissen zoals ADHD en ADD bieden wij een holistische aanpak die enerzijds helpt bij het organiseren, structureren en plannen van het dagelijkse leven en anderzijds bijdraagt aan een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Meer weten over de aanpak en resultaten?
Indien je vragen hebt en meer wilt weten of je klachten behandelbaar en oplosbaar zijn, maak dan een afspraak voor een gratis intake / vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 0299-743481 of vul hier online je vraag in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.