Ben je alleen of samen in een relatie
In iedere relatie komen spanningen, ergernissen en ruzies voor; dit is normaal en hoeft niet te duiden op een slechte, ongezonde of falende relatie. Iedereen heeft immers zijn eigen manier van communiceren. De een spreekt in oplossingen, de ander wil alles tot in detail bespreken. Je praat graag met anderen of zoekt het juist liever zelf uit. Wanneer mensen in hun relatie tegen problemen aanlopen waar zij zelf niet meer uit komen, staan ze vaak voor een dilemma. Blijf ik en hou ik vol, ga ik weg en beëindig ik de relatie of schakel ik professionele hulp in.
Oorzaken van problemen in een relatie
Hoe komt het eigenlijk zo ver? Communicatie-, relatie- en gezinsproblemen komen vaak voort uit een rigide houding en inflexibele communicatie: het kan zijn dat men niet heeft geleerd om:
– zich te verplaatsen in de ander
– hoe je vertrouwen dat is beschadigd weer kunt helen
– hoe je de controle over de ander los kunt laten
– grenzen te respecteren of om deze aan te geven
– te luisteren, te onderhandelen en om samen te werken
– aandacht te geven, iemand te waarderen en tijd te investeren
– openlijk te praten in de relatie over liefde, seksualiteit en intimiteit
– de normen en waarden van de ander niet of nauwelijks te respecteren
Zo kunnen partners, familie, kinderen en vrienden of vriendinnen van elkaar vervreemden. De liefdevolle en positieve intenties waar het ooit mee is begonnen veranderen in een sleur, er ontstaat onvrede, ruzies, afstand en conflicten. Er zijn verschillende redenen die een rol kunnen spelen. Zo is stress, sociale overbelasting, problemen op het werk, financiële zorgen, ziekte, rouw of zorg voor de kinderen een vaak genoemde oorzaak. Ook kan het zijn dat verschillen in denkbeelden, opvattingen, normen en waarden een rol (zijn gaan) spelen.
Therapie bij relatieproblemen
Bij een relatie waar mensen elkaar zien en horen, die waarderend en respectvol is, voelen mensen zich veel sterker, gelukkiger, gezonder en “zitten ze lekker in hun vel”. Binnen het gezin varen kinderen hier wel bij. Ouders die samen op één lijn zitten, maatjes zijn, liefde naar elkaar kunnen uiten en dit ook laten zien, geven aan hun kinderen een voorbeeld die in de basis bijdraagt aan het zelf kunnen ontwikkelen en onderhouden van liefdevolle en respectvolle relaties.
Voor het oplossen van de problemen is het in kaart brengen hiervan belangrijk. Dit gebeurt doorgaans door middel van gesprekken tussen alle betrokkenen. De eerste focus van de therapeut is om de verschillende verwachtingen, behoeftes en wensen duidelijk te krijgen. De volgende stap is inzicht te krijgen welke oorzaken en aannames een rol spelen bij de problemen die er zijn. Hierop volgt een behandelplan of coachtraject die zowel individuele- als gemeenschappelijke interventies bevat. Therapie en coaching bij spanningen in een relatie, gezin, familie of op het werk kent nauwelijks een standaard oplossing. Het vraagt energie en motivatie van alle betrokkenen om dat wat gewenst en reëel is te bereiken. Gelukkig heeft professionele aandacht, compassie en begeleiding bij relatieproblemen een direct effect op het verbeteren van de communicatie, het bewaken van de persoonlijke ruimte en (opnieuw) ervaren van veiligheid, vrijheid en vertrouwen binnen de relatie.
Meer weten over de aanpak en resultaten?
Indien je vragen hebt en meer wilt weten of je klachten behandelbaar en oplosbaar zijn, maak dan een afspraak voor een gratis intake / vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 0299-743481 of vul hier online je vraag in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.