Angsten, fobieën en paniekaanvallen

Angst is een slechte raadgever
Angst? Schrik? Bang? Paniek? Ken je de ervaring en de gevoelens die angst je opleveren? Adem je sneller of stokt je adem, begint je hartslag sneller te slaan? Word je duizelig, benauwd of misselijk en begin je te zweten? Dan is de kans groot dat je overmand wordt door angst of dat je een angstaanval krijgt. Angst is een veel voorkomende belemmering en stoornis. Als je er last van hebt kan je omgeving zich er vaak maar moeilijk iets bij voorstellen.

Cognitief weten mensen die er last van hebben dat de angst irreëel en onterecht is, maar ze hebben geen idee hoe ze hiermee hebben om te gaan. Angsten ontstaan meestal geleidelijk en zijn in beginsel een prima en waardevol signaleringsmechanisme. Het creëert veiligheid en voorkomt dat je iets overkomt wat je niet wilt. Dit mechanisme kan echter uit balans raken. Je gaat dan meer gevoelens van angst ervaren dan reëel is en je merkt dat het je leven negatief gaat beïnvloeden. In die gevallen kun je angst ontwikkelen voor je angst. Dit kan ervoor zorgen dat je heel vaak of aan niets anders meer denkt dan de angst of de situaties waar de angst uit voortkomt. Er ontstaat een vicieuze cirkel

Wanneer de angst de overhand krijgt
Zoals je leest is angst een negatieve spiraal waar je maar moeilijk uit vandaan komt. Het consumeert je volledig, je gaat situaties ontwijken, uitstellen en vermijden en dat kan invloed hebben op je geluk, je relaties, je carrière, je hobby’s etc. Deze angst doorbreken is minder makkelijk, angst geeft namelijk mensen het gevoel dat ze de controle verloren zijn, dat er niets aan de angst te doen is.

Angst kan aangeleerd zijn. Deze vorm vinden we vaak terug bij kinderen die bijv. de angst van ouders moeiteloos kopiëren of geen fouten wil maken om de afwijzing of het standje te voorkomen (faalangst). Angst kan ook voortkomen uit een ingrijpende of traumatiserende ervaring of te maken hebben met maatschappelijke en/of culturele beïnvloeding (angst voor de dood).

Soorten van angst, fobie en paniek
Er zijn heel veel angsten en fobieën. Om het overzichtelijk te houden wordt er wel gesproken over  angstcategorieën.

  • Sociaal (faalangst, presenteren, sollicitatie etc..)
  • Ruimtelijk (straatvrees, hoogtevrees of vliegangst etc..)
  • Natuur (spinnen, katten, muizen of vogels etc..)
  • Lichamelijk (smetvrees, bloed, tandarts etc..)
  • Overig (alles wat niet in bovenstaande past)

Therapie bij angst, fobie en paniekaanvallen?
Angsten, fobieën of paniek hebben vaak een relatie met een gebeurtenis of situatie uit het verleden. Je kunt ontdekken wat de (onbewuste) oorzaken zijn die je angst laten ontstaan en toenemen. Het is vaak al bevrijdend om je angst te accepteren en daarmee een begin te maken om de daaruit voortkomende spanning te verwerken. Je klachten nemen snel af. Je leert om vanuit rust naar de onderliggende oorzaken van jouw spanningen te kijken. Je leert door specifieke dissociatieve interventies en methodieken als EMDR en EFT deze oorzaken te verwerken en op te lossen. Jouw klachten nemen snel af, paniek verdwijnt en je ervaart weer grip op je leven. Angsten zijn gelukkig vaak goed te behandelen en kunnen normaliter weer in een gezonde balans worden gebracht.

Meer weten over de aanpak en resultaten?
Indien je vragen hebt en/of meer wilt weten, maak dan een afspraak voor een gratis intake / vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel 0299-743481 of vul hier online je vraag in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook hier online een afspraak maken.